Vitaliteitspraktijk Medispectrum, Soest

MEDISPECTRUM.NL

VitaliteitsNieuws

15 maart 2016

 

   
 

Vitaal het voorjaar in!

 

Bye-bye winter, hallo lente! We kunnen weer genieten van een steeds hoger klimmende zon en van langere dagen. Toch zijn er ieder jaar weer verrassend veel mensen die een voorjaarsdip ervaren: juist in de lente voelen zij minder energie en ervaren ze meer gezondheidsklachten.

De meest voorkomende redenen, en hoe je ze kunt tegengaan, zet ik in deze nieuwsbrief op een rij. Vitaal het voorjaar in? Laten we de zon een handje helpen!

 
 
     

Met vitale groet,

Miranda Middag
Vitaliteitscoach

 
           
   

Bestaat de voorjaarsdip?

 
 

Sinds enkel jaren zie ik dat een groeiende groep mensen niet het najaar als een dip-periode ervaren, maar het voorjaar. Tegen hun eigen verwachting in voelen zij zich juist dan lusteloos en vermoeid.

Enkele bepalende factoren

Nu is ieder mens anders, maar bij cliënten in mijn praktijk heb ik een rode draad van meest voorkomende factoren leren zien.

  • weinig beweging, zonlicht en buitenlucht in de wintermaanden

  • te weinig vitaminen in de voeding of gebruik van niet-werkzame supplementen

  • toegenomen overgewicht door relatief calorierijk eten

  • cocooning: onze natuurlijke neiging om ons in de winter naar onze binnenwereld te keren waardoor we ons meer geïsoleerd gaan voelen

  • inertie: In de wintermaanden overdenken we onwillekeurig ons leventje, we willen dingen anders hebben, maar pakken het niet op

Hoe gaat het met je?
Vermoed je bij jezelf een voorjaarsdip?Kijk dan eens naar de volgende remedies en bespreek ze eventueel in mijn praktijk.

 

Remedies

  • gezondere, beter op de persoon afgestemde voeding

  • dagelijks minstens een halfuur beweging met enige inspanning
  • ga regelmatig de natuur in
  • kijk eerlijk naar je onvrede met welk thema dan ook; praat erover, zet een eerste stap

Er zijn nog andere remedies. Welke de meest werkzame is, hangt af van persoonlijke factoren. Ik kan je helpen dit te achterhalen.

Doe de test

Iemand met een lentedip is het best geholpen met een persoonlijke aanpak die haalbaar is en die voor hem/haar ook echt werkt. Een check-up in mijn praktijk is een goede start. Dit is zowel een algehele vitaliteitscheck als een persoonlijk advies voor de best werkende remedies. Dit kunnen we desgewenst opvolgen met enkele controle-checks.

 
 

 

 
   

 

 
          
   

 

 
          
   

 

 
          
   

 

 
          
          
   

Zelfcoaching

 
    Een vrouw van 42 met een drukke agenda thuis en op het werk zei laatst tegen mij: "Ik wil dingen veranderen maar weet nog niet hoe ik dat moet doen. Mijn boot vaart wel, maar ik wilt meer zelf aan het roer staan." Ze was daar nog niet echt mee aan de slag gegaan, zei ze, maar dat was ze wel van plan. "Hoe begin ik?"

Bij thema's als lichamelijke vitaliteit, relatie, gezin, werk en geld kan het een behoorlijke uitdaging zijn om wezenlijke veranderingen aan te brengen. Je kunt het gevoel hebben dat het oplossen van het ene zal leiden tot het vastlopen van het andere. Ook zij die al wel stappen hebben gezet, bijvoorbeeld een helder doel hebben gesteld, moeten soms vaststellen dat niet het resultaat krijgen dat ze willen.

In mijn ervaring werkt coaching goed, als het werk tussen coach en coachee goed wordt verdeeld. De coach moet er alleen zijn om je te helpen je pad te vinden en stappen te blijven zetten.

De coachee doet dus zo veel mogelijk zelf. Dit kan ik illustreren met een voorbeeld van een opdracht die ik regelmatig geef aan mijn coachees. De opdracht heb ik genoemd: "De dag van morgen creëer je vandaag". Het zijn twee stappen.

Stap 1 - Een mooi besluit

Neem het besluit dat je vanavond, en voorlopig iedere dag, afsluit met quality time. Want het laatste uur voordat je gaat slapen heeft grote invloed op je nachtrust en dus ook op het gevoel waarmee je wakker wordt en aan de nieuwe dag begint. Alles wat je in dat laatste uur ziet, leest, hoort en bespreekt, werkt extra lang door in je

 

onbewuste - onderzoekers zeggen dat dit uur ongeveer tien keer sterker doorwerkt dan wat je daarvoor hebt gedaan. Besteed daarom het laatste uur van je dag aan prettige zaken die voor jou voedend en bekrachtigend zijn. Veel televisieprogramma's bijvoorbeeld zijn niet geschikt voor dit uur, zoals nieuws en actualiteiten, misdaadseries, realityshows, drama etc. Zij focussen vaak meer op problemen, onrust en pijn dan op mogelijkheden en liefde. Dit geldt ook voor veel lectuur die we lezen om te ontspannen en voor soaps op televisie. In plaats daarvan ben je waarschijnlijk beter af met een inspirerend boek, poëzie die je hart raakt, of een liefdevol, opbouwend gesprek met je partner.

Stap 2 - De filmtrailer
Doe voorlopig dagelijks een visualisatie wanneer je in bed stapt. Sluit je ogen en zie dag van morgen alvast vóór je zoals jij hem graag ziet. Loop die dag globaal door en maak het vooral plezierig. Zie jezelf bezig terwijl je je ochtendrituelen opgewekt en met gemak uitvoert, zie hoe mooi en rustgevend de rit naar je werk verloopt, hoe je op je werk mooie dingen doet en een positieve bijdrage levert, en hoe anderen er ook voor jou zijn. Ga zo de hele dag langs, als in een filmtrailer. Jij bent de held en niets of niemand kan jou van je pad afbrengen. Laat daarbij al je zintuigen werken: horen, ruiken, zien, voelen, proeven. Dat maakt het nog krachtiger. Kijk ernaar met een glimlach om je mond. Je onbewuste zal nu gedurende de nacht dit plaatje als een reële mogelijkheid verankeren. Het werkt echt: je stemming zal iedere ochtend gemiddeld een beetje beter, vertrouwender, krachtiger zijn. Dat scheelt een hoop in hoe je omgaat met het stellen en waarmaken van je eigen doelen. En je coach is er dan om je daarin steeds verder te bekwamen.

 

      
 

Disclaimer

 
   

Medispectrum stelt haar publicaties zorgvuldig samen. De actualiteit of juistheid ervan kan niet gegarandeerd worden. De geschiktheid voor een specifieke individu kan op afstand niet bepaald worden. Aan deze informatie kunnen daarom geen rechten worden ontleend. De informatie is bedoeld voor algemene oriëntatie en dient niet ter vervanging van consults in de praktijk of regulier medisch advies.

 
       
    Klik hier om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven van Praktijk Medispectrum.  
 

 
 

 
 

Jouw Day of Happiness

 
     
   

Groente, fruit, vitaminen
 

Voeden wij ons wel zo gezond als we denken? Gemiddeld is de Nederlandse bevolking niet alleen te zwaar maar we eten ook nog eens niet de goede dingen. Onze kinderen zouden het van ons, volwassenen, moeten leren. Maar wat blijkt? Hoogleraar Alexander Rinnooy Kan schrijft in NRC.next op 15 maart 2016: "Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet slechts 1 procent de aanbevolen hoeveelheid groente, 5 procent de aanbevolen hoeveelheid fruit en 7 procent de aanbevolen hoeveelheid vis. Daarnaast eet het overgrote deel van de kinderen juist veel te veel zout, suiker en vet."

Een goede voeding is gevarieerd en bevat alle stoffen die ons lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Bepaalde vitaminen, zoals die in fruit voorkomen, zijn daar een voorbeeld van.
 
Maar weet wat je eet. Door de moderne landbouwmethodes is onze grond zo verschraald (uitgemergeld, ontdaan van natuurlijke voedingsstoffen, belast met chemicaliën) dat de producten nog maar beperkt de door ons lichaam benodigde elementen bevatten.
 
Om je lichaam te ondersteunen in al zijn functies, en om ziekte en lusteloosheid te voorkomen, raad ik je het volgende aan:
  • eet dagelijks verse groenten en fruit van biologische teelt
  • eet volle granen, zaden en noten
  • beperk het gebruik van dierlijke vetten en eiwitten
  • vermijd combinaties van dierlijke vetten met koolhydraten
  • drink dagelijks minimaal twee liter water zonder koolzuur en neem liever kruidenthee dan koffie of gewone thee
  • gebruik voedingssuplementen om de tekorten aan essentiële bouwstoffen aan te vullen. Denk daarbij aan een multivitaminepreparaat, een multimineralenpreparaat en een hoge dosering vitamine C
  • kies dan wel voor supplementen op natuurlijke basis, bijvoorbeeld van een natuurvoedingswinkel of van een natuurapotheek
  • kom naar mijn praktijk, dan kan ik voor je uittesten welk preparaat het beste voor jou werkt

Contactgegevens

Praktijk Medispectrum
Hartweg 53
3762 SC  Soest
T  085 - 877 11 96 (09.00-17.00 u.)
info@medispectrum.nl
I   www.medispectrum.nl

© 2016 Praktijk Medispectrum, Soest